K.V. de Maaskanters

vrijdag 20 april 2018
Korfbal

Korfbal is er voor jong en oud. Je bent al welkom vanaf 4 jaar om spelenderwijs kennis te maken met het korfballen. Vanaf 8 jaar mag je ook competitiewedstrijden gaan spelen. Er is een veld- en een zaalcompetitie. 's-Zomers spelen we buiten op ons eigen veld aan de Maaijenstraat in Well en 's winters wordt er binnen in een sportzaal gespeeld en getraind. Er worden dus eigenlijk 2 competities per jaar gespeeld. Korfbal wordt gespeeld met twee teams en twee vakken, die gescheiden worden door een middenlijn. In elk van de vakken staat een paal met daaraan een korf bevestigd op een hoogte van 3,5 meter. Een vak is voor de aanvallende ploeg het aanvalsvak en voor de andere partij het verdedigingsvak.

Elk team bestaat uit 4 heren en 4 dames, waarvan altijd de helft in de aanval staat en de andere helft in de verdediging.

Het doel van het spel is de bal van bovenaf door de korf te "schieten", die door de tegenpartij wordt verdedigd. Aangezien je niet met de bal mag lopen is er nog aardig wat oefening voor nodig om te kunnen scoren. Na twee doelpunten wordt er van vak en functie gewisseld. Heren mogen dames niet verdedigen en andersom geldt hetzelfde. Stuiteren en lopen met de bal is niet toegestaan, evenals lichamelijk contact. Korfbal is een persoonlijke strijd tussen aanvaller en verdediger, maar om kansen te creëren waaruit gescoord kan worden is goed samenspel noodzakelijk.

Overzicht wedstrijdduur:

TeamVeldZaal
Senioren en junioren 2 x 35 minuten 2 x 30 minuten
Aspiranten 2 x 30 minuten 2 x 25 minuten
Pupillen 2 x 20 minuten 2 x 20 minuten

Tussen de twee helften is er een rust. Na de rust wordt er van vak gewisseld.

Voor de jeugd tot 11 jaar zijn een aantal zaken aangepast. Zo is de paal maar 3 meter hoog, de bal lichter en het veld kleiner. Bij de jeugd wordt er elke 10 minuten gewisseld tussen aanvallen en verdedigen.